Dankzij subsidies wordt houtige biomassa (bomen, snoeihout) in grote mate gebruikt voor het opwekken van warmte en stroom. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) schreef al in 2015 dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor dit beleid. Daarmee wordt er nu geld dat bedoeld is voor duurzame opwekking, ingezet om klimaatverandering te versnellen in plaats van af te remmen.

lees verder

De vleesindustrie is een belangrijke veroorzaker van broeikasgassen (methaan) en neemt veel landareaal in. De noodzaak voevoer te produceren veroorzaaakt zo ontbossing. Dierlijke eiwitproductie is minder efficient als de plantsnaardige route. Derhalve is de focus op vegetarisch eten en duurzaam  geteelde vis een beter alternatief.

lees verder

De potentie voor het opwekken van groene stroom op zee is enorm. Nederland heeft een enorm stuk ondiepe Noordzee tot haar beschikking. Het betreft een groot oppervlak.

lees verder

Energieleveranciers mogen woningen niet meer aansluiten op aardgas sinds 1 juli 2018. Doeikasgassen uitstoten (afvalverbranders en biomassa installaties).  De warmtebehoefte is vooral hoog in de koude maanden. Dan wordt 80% van het gas verstookt.

lees verder

Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

De energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem. Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

De VPRO heeft twee Tegenlicht uitzendingen gewijdt aan dit onderwerp onder de term  'afval is voedsel'. Deze illustreren de economische potentie van de circulaire economie die voor haar ontwikkeling immers minder wordt gehinderd door toenemende schaarste aan grondstoffen die veelal worden geïmporteerd.

Het onstaan van circulaire economie wordt ook bevorderd door het verschuiven van belastingen van arbeid naar grondstoffen en fossiele energie. 

De markt doet het werk, als de spelregels juist zijn.  

lees verder

Statiegeld zorgt ervoor dat verpakkingen een waarde krijgen en de consument deze daarom terugbrengt naar de winkel. Voor bijvoorbeeld bierflesjes werkt dit heel goed.

Een meerderheid van de kiezers wil dat het systeem van statiegeld wordt uitgebreid.

De verpakkingsindustrie wil dat niet en voert campagne voor het afschaffen van statiegeld.

 

https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2018/meerderheid-consumenten-voor-uitbreiding-statiegeld-systeem

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.

De koepel van woningbouwverenigen en een aantal warmtebedrijven maakten afspraken om huurwoningen af te koppelen van het aardgasnet en aan te sluiten op warmtenetten. Dit is een technische keuze die politiek is aangestuurd. Het afkoppelen van woningen van het aardgasnet is iet anders als het beperken van de CO2 uitstoot op de meest efficiënte wijze. Maar het is wel een verdienmodel voor warmtebedrijven, waarbij de huurder de rekening betaald.

lees verder